Ana içeriğe atla

Ev Tarhanası

Sevgili "Bir Dilim Aşk" severlerim. Epey bir süredir tarif koyamıyorum. Malum zor dönemlerden geçiyoruz. Umarım bu günleri atlatıp güzel günler görürüz.

Evet gelelim tarhana yapılışının hikayesine. İlk kez tarhana yaptım. Bir sürü yemek sitelerinden nasıl yapıldığı hakkında bilgiler aldım. Bir kısmını da sevgili komşum Nilgün'den hem cesaret hem de nasıl yapıldığı hakkında bilgiler aldım. Kollarımı sıvadım "Ya Bismillah" deyip, yapmaya başladım. 

Açıkçası oldukça zahmetli ve kokusu evin her yerini sarıyor. Hane halkından olanlar tarhana kurutma aşamasında büyük sabır gösterdiler. Gerçekten de kokusu dayanılacak gibi değildi :) 

Lakin sonuca doğru yaklaştıkça onca zahmete değermiş denilebiliyor. Hele ki çorbasını yapıp, içince oooh mis, "iyi ki yapmışım" dedim.

Neyse çok uzattım. Şimdi gelelim tarife, tarifi veriyorum, ama yapmaya kalkınca çok çok iyi düşünün ve hane halkına baştan sonuca varıncaya kadar sabırlı olmalarını önerin :)

Malzemeler:
1 kilo kırmızı biber
1/2 kilo tatlı yeşil biber
1/2 kilo önceden haşlanmış nohut
1 kilo domates
1 kilo süzme yoğurt
5-6 adet orta boyda kuru soğan
1 çay bardağı su
5-6 yemek kaşığı kuru nane
4-5 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı karabiber
2-3 yemek kaşığı pul biber
alabildiği kadar un (yaklaşık 6-7 kilo arası)

                         Tarhana Hamuru
Hazırlanışı:
Öncelikle yarım kilo nohutu bir gece öncesine ıslatın. Ertesi gün düdüklü tencerede üstünü su geçecek şekilde 30-45 dakika sürede pişirin. İyice yumuşamış olsun. Blendır ile iyice ezin. Bir kaba koyun.

Sebzeleri güzelce ayıklayıp yıkayın. Domateslerin kabuklarını soymayın.

Sırayla düdüklüye; İri doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri, dört parçaya bölünmüş kuru soğanları, iri doğranmış domatesleri de ilave ettikten sonra bir yemek kaşığı kadar tuz ve 1 çay bardağı su ilave edip, yaklaşık 30-35 dakika sürede pişirin. Sebzeler iyice yumuşamış olmalı.

Domatesin ve biberin suyu salacağından size sulu gelebilir. Sakın suyu çok diye suyunu azaltmaya çalışmayın.

Blender ile iyice ezin. Blender ile ezilmiş nohut da ilave edip karıştırın. İyice ılındıktan sonra 1 kilo süzme yoğurt ilave edip tekrar iyice karıştırın.

Geniş oldukça büyük leğene aktarın. Kapaklı olursa güzel olur.

Sonrasında baharatları ve tuzu ilave edin. Unu da azar azar ilave ederek karıştırarak yoğurun. İşte burası da zor oluyor, poğaça hamuru kıvamına gelinceye kadar un ilave edin. 

Kıvama gelince kapağını kapatın. 3 gün boyunca ara ara sabah öğle akşam karıştırın. Mayalandıkça kabarıyor. 

4. gün de artık geniş büyükçe masaya önce temiz bir sofra örtüsü serin. Sonra yağlı kağıt serip hamurları parça parça serin. (Akşamdan serdim)

Bundan sonraki aşamalar da oldukça sabır ve dikkat gerekiyor. Serilen hamuru sabah uyandığınızda diğer yüzünü çevirin. Ara ara arkalı önlü sürekli değiştirerek hafifçe kurutun. 

Fazla kurutmadan hamurları elinizle parça parça edip yayın. Ertesi gün iyice kurutmadan elinizle iyice ufalayıp kevgirden geçirin.

Not: Çok kuruyunca rondoda bile parçalanmıyor.

Nemli halde sakın robottan geçirmeyin çünkü tekrar hamur olabilir. O yüzden en güzeli elinizle ovalayarak inceltip altına büyük leğen koyup kevgirden geçirin. Yanınıza yardım eden olursa işiniz daha çabuk biter.

İyice incelttikten sonra 3 gün boyunca örtüye tekrar serip ara ara karıştırarak bekletin. Nemini iyice çekmesi gerekir. 

Nemini kaybettikten sonra bez torbalarına boşaltıp güneş görmeyen serin yerde saklayabilirsiniz.

Umarım anlatabilmişimdir. Sevgilerimle...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güllü Elmalı Kurabiye Tarifi

Yiyeceklerin lezzeti kadar göze de hitap etmesi gerekir. Bu yüzden sizlere, bildiğiniz elmalı kurabiyeyi farklı bir şekilde sunmak istiyorum. Umarım beğenirsiniz. Malzemeler: 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı pudra şekeri 1 paket margarin 1 paket hamur kabartma tozu 1 paket vanilya Alabildiği kadar un ( 3,5 su bardağı un ). Hamur sonrasi için malzeme: 1/2 çay kaşığı kırmızı gıda boyası 1-2 çay kaşığı kakao. İç malzemesi: 2-3 adet rendelenmiş elma 3-4 çorba kaşığı toz şeker 1-2 çay kaşığı tarçın 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi ya da fındık. Hazırlanışı: Derin bir kabımıza yoğurt, pudra şekeri, vanilya, oda ısısında yumuşamış margarin, kabartma tozu ve unu azar azar ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde yoğurun. Hazır hale gelen hamuru üç eşit parçaya bölün. Birincisi sade olacak,  ikincisine 1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası ilave edip iyice yoğurun, üçüncü hamur

Mantarlı Tavuk Sote Yemeği

Malzemeler: ( 6-8 Kişilik ) (maliyeti 15 TL) 500-600 gr. tavuk göğsü 400 gr. taze mantar (kültür) 2 adet kırmızı biber 5-6 adet yeşil biber ( ben çarliston kullandım ) 7-8 diş sarımsak 2-3 adet domates ( kabuğu soyulmuş ) 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 yemek kaşığı domates salçası 2 adet orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı Knorr sebzeli çeşni yeterince tuz yeterince karabiber yeterince kekik yeterince pul biberi 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ. Hazırlanışı: Küp küp doğramış olduğumuz soğanları, tavaya sıvıyağ ekleyip, hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üstüne kuşbaşı olarak doğradığımız tavukları da ilave edip beraber kavuralım. İnce ince doğradığımız mantarları da ilave ederek, suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Mantarlar kavrulurken su bırakacaklardır, bu yüzden suyun bir kısmını bir kaseye aktarın. Sonra halka halka doğradığımız kırmızı ve yeşil biberleri ve ince ince doğradığımız sarımsakları da ekleyerek kavurmaya devam edelim. Tuz, Knorr sebzeli ç

Yalancı Sulu Köfte Tarifi

Malzemeler: 2 su bardağı ince esmer bulgur ya da beyaz ince bulgur 1 adet orta boy kuru soğan 3 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı biber salçası 1 tatlı kaşığı domates salçası Yeterince tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı köfte baharatı 1 çay kaşığı kimyon 1 adet yumurta 3-4 yemek kaşığı un Bulguru ıslatmak için 1,5 su bardağı sıcak su Hazırlık Aşaması: Kaynatmış olduğunuz 1,5 bardak su ile ince bulguru derin kapta ıslatın. Üstünü kapatıp, çekmesini bekleyin. Soğanlarınızı rendede ya da rondonuz varsa ezin. Islatmış olduğunuz bulgurun soğumasını bekleyin. Soğan, yumurta, salça, tuz, karabiber, kimyon, köfte baharatı, sarımsağı, tuz ve unu ilave ettikten sonra güzelce yoğurun. Sonra bir kaseye su koyun. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde yuvarlaklar yapın, kasedeki suya elinizi az ıslatıp öyle yuvarlayın. Böylece daha kolay yuvarlamış ve köfte hamuru elinize yapışmamış olur. Bu yapmış olduğunuz köfteleri geniş yaygın bir kaba koyun ki birbirlerine çok yapışması